Miről is szól?

Gondolatok futóedzésről, versenyről. Csak úgy, éppen ami jön.

Friss topikok

  • Sz.Lacc: @rrroka: hát hogy tudnék ilyen ajánlatra nemet mondani?! :D (2017.01.10. 10:29) Vége az évnek - 2016
  • rrroka: kizárt! (2016.12.06. 11:47) Újra egészségesen
  • rrroka: @Sz.Lacc: nemnem, itt nincs más lehetőség :) (2016.11.03. 13:05) Új utakon
  • rrroka: @Sz.Lacc: van egész tűrhetően kinéző hoka, nézz majd körül :) tényleg jó lehet, te három számmal n... (2016.10.13. 11:56) Vizsgálat
  • rrroka: @Sz.Lacc: csak a lemaradókra, záróbusz nincs, ágyú van. :) esetleg egy chi-futás könyv/tanfolyam h... (2016.09.18. 20:57) Rossz hírek

Címkék

2013 (1) 2014 (12) 2015 (13) 2016 (6) Agárd (1) Bemutatkozás (4) Bestof (1) betegség (3) edzés (29) félmaraton (11) futóruha (4) Garmin 10 (1) Garmin 405 (1) hideg (4) ikea (1) Ingolstadt (4) játék (1) kánikula (4) Keszthely (1) kettlebell (1) KKM (1) kütyü (1) laktát (1) maraton (3) nemedzés (5) összefoglalás (12) ősz (1) PB (4) pihenés (7) semmi (5) sérülés (5) Sopron (4) tél (9) terv (14) verseny (21) Zalaegerszeg (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Vége az évnek - 2016

2017.01.05. 21:02 :: Sz.Lacc

Boldog új évet mindenkinek. Mi mással is lehetne kezdeni egy újévi posztot, mint egy óévi összefoglalóval, hát lássuk mi történt az előző év 366 napján.

Visszagondolva a következők jutnak hirtlen eszembe: kínlódás, erölködés, motiválatlanság. Azért nem drámai a helyzet, de kevés pozitív (futó)emlékem van az évből.

Január - február: kevés futás, azt is csak immel-ámmal.
március - április: felkészülés az Ingolstadt fm-ra. Ott egy tisztes helytállás (1:50)
május: szenvedős Káli futás. Mégis legyőzöm Rókát! :D (csak az objektivitás véget: ő diszkvalifikálta magát, így a kb. 2órás időmmel is "győztem")
Június: az év üditő színfoltja, a Sopron Trail. 26km 2:51 Egy őrült futás bokáig sárban, dombon fel és le, patakon át, kilátóra fel, de csodás útvonalon, vidám hangulatban, remek szervezéssel. Idén is nagyon szeretnék rá menni...
Július: Győr-Lipót futás. Az időjárási körülményekhez képest okés volt, az utolsó 6km-en meghaltam.
Augusztus: felkészülés az októberi maratonra. Szenvedek a hőségtől, de bíztam benne, hogy az majd a versenyen kifizetődik.
Szeptember - november: sérülés a bal térdemben. Buktam a maratont. Novembertől kettlebell edzésre járok. Jót tesz a hátamnak.
December: újra kezdek futni, de nem sokáig, mert a hónap közepétől januárig folyamatosan beteg vagyok.

Itt tartok most. A helyzet szar, de nem reménytelen. Legalább lesz ismét honnan fejlődnöm. :) Tény, hogy kislányom születése óta nehezebb betervezni a rendszeres futásokat, illetve 2015 óta rengeteg dolog változott az életünkben.
Mindenesetre szeretném bebizonyítani (magamnak), hogy a keszthelyi maraton lefutásan nem csak a véletlen műve volt. Azt hiszem ehhez idén sokkal tervezettebben és tudatosabban kell felkészülnöm, pont a szűkös lehetőségek véget.

Tervem 2017-re:
- április Ingolstadt fm, csak a szokás véget
- június: Sopron Trail nagyon, de nagyon mennék oda
- október: maraton?????

Pár adat a blogomról is:
- a legolvasottabb bejegyzésem a jan. 5-i, zalai futásról szólt. Bevallom, itt kicsit "csaltam", és a posztot elküldtem a szervezőknek, akik azt kedvesen belinkelték a honlapjukra. Így jött össze 166 olvasó. (kb. ennyi teljes éves megtekintésem minden más posztra)
- arany tasztatúra díjasom továbbra is Róka. A következő találkozáskor kap tőlem egy citromos sört... :D
- és ami mindenkit lázban tart így év végén: a böngészők színmélysége továbbra is fej-fej mellett halad. 50-50% a 24 és a 32bitnek. :)

Hajrá sporttársak, előre ebben az új évben is!

 

4 komment

Újra egészségesen

2016.11.30. 10:53 :: Sz.Lacc

Csak egy rövid posztban akarok beszámolni róla, hogy a bal térdem újra rendben van. Az MRT nem mutatott semmi szervi elváltozást szerencsére, így két lehetőségem maradt: vagy egy ultrahangos, gyógytornás kezelésen veszek részt, vagy kapok három injekciót a térdembe (tulajdonképpen a térd felett lévő három izomba kaptam...). Én az utóbbit választottam, ami bár fájdalmasabb, de gyorsabb és drasztikusabb megoldás volt.
Három napig nagyon nehezen jártam, de utána már éreztem, hogy javul a térdem és terhelés hatására sincs már a régi fájdalmam.
Első futásom egy héttel később fergeteges eredményt hozott, a régi szendvedés elmúlt, mozgásom légies és könnyed. :)
Helyette van borzalmas futóteljesítmény. 10km 1óra alatt. Érzésre max. 13-15km menne most. Nem is tudom, mikor voltam ilyen gyenge. De pozitív vagyok, mert ezen lehet ismét javítani, remek kihívás a következő évre! :)

Tervem, hogy januárig a kettlebel edzésre koncentrálok heti kétszer, és hétvégén csak lazábbakat futok. Nem mondom, nagyon van mit javítani a hátizomzatomon...

Ezt a képet pedig most találtam neten, mikor kerestem a Sopron Trail 2017 pontos dátumát. Készült még júniusban, start előtt pár perccel. Melegítés képpen térerőt kerestem... :D
27699371301_ae29eae209_o.jpg

De van bizonyíték, hogy futottam is! :D
27748310431_5e2d335e57_o.jpg

Update!! Rókának a bizonyíték, hogy tudok (nagyjából) szépen is talpközépre érkezni. Ha akarok. :)

27211948214_31fe14306c_o.jpg

6 komment

Címkék: sérülés terv 2016 Sopron

Új utakon

2016.10.31. 10:14 :: Sz.Lacc

A térdem valamiféle minimális javulást ugyan mutat, de érzésem szerint a gyógyulás még hónapokig fog tartani. Mondhatni, a 2016-os év számomra lezárult. :(

De hogy a következő hónapok ne tv előtt üléssel és tespedéssel teljenek (pedig...), kitaláltam, hogy elmegyek egy kettlebell edzésre. Pontosabban jelentkeztem egy 10hetes kezdő tanfolyamra, ami november 7-én indul, heti két alkalommal.
Amiért ezt választottam:
- Úszni még mindíg nem szeretek. Edzőtermi bohóckodás (pár hónapig lejárni gyúrni) részemről felejtős.
- Régóta szerettem volna a felsőtestem valamennyire erösíteni, elsődlegesen a hátfájás és a futás véget. Tudom, hogy ez nagyon fontos, mégsem fordítottam eddig rá kellő időt.
- A szervező nagyon szimpatikus, nem ígérget minden hülyeséget (4hét 10kiló fogyás, vagy ilyesmi...). Felmérik a jelenlegi állapotom, képes vagyok-e a programot végigcsinálni (remélem igen...) és a gyengébb pontokat fokozatosan erősíteni. Megtanítják a kettlebell alapgyakorlatokat helyesen elvégezni.

Bízok benne, hogy a 10. hét végére kicsit fittebb leszek kevesebb hátfájással, erősebb törzsizommal. És hogy januárra már a futás is ismét fájdalom nélkül fog menni... :)

3 komment

Címkék: edzés sérülés kettlebell terv 2016

Vizsgálat

2016.10.08. 19:05 :: Sz.Lacc

A héten csütörtökön voltam orthopédián és másfél óra várakozás után be is jutottam a dokihoz. Előző nap kolléga említette, hogy vigyem el magammal a futócipőmet is, mert ha jó az orvos, akkor az lesz az első, amit elkér. Nos, az orvos jó, mert kérte a cipőt, csak én felejtettem azt otthon... :-)
Mindenesetre pikk-pakk levágta, mi lehet a probléma, és egy egyszerű vizsgálattal rá is tapintott a fájós részre. Nem esett jól... Ultrahanggal megnézte és úgy tűnik, folyadék vagy szervi elváltozás nincs. Ez jó hír. Kaptam egy inekciót a térdbe, talán az majd segíteni fog, de elküldött röntgenre is, oda majd október végén megyek. Remélem ott is minden rendben lesz.

Legérdekesebb, amit az orvos mondott: ez a sérülés pont attól jöhet ki, hogy a talp elülső felén futok. Ugyanis ilyenkor a comb felső része, illetve a térd első-felső részére van leginkább terhelve. Én meg az elmúlt egy évben pontosan ezt gyakoroltam, hogy így fussak. Ezt gondoltam jobbnak. 
Talán sok volt, talán az én súlyommal érdemes többet "hagyományos" telilappal futnom? Nem tudom. Mindenesetre érdemes ezen elgondolkodni..

Az orvos második kérdése az volt, hogy hány futócipőt használok? (leginkább 1-2őt) Mert minden cipő máshogy terheli a lábat és térdet, érdemes ezeket folyamatosan cserélgetni... Nem butaság, amit mond.

Mindenkinek jó futást a holnapi maratonon, jövőre találkozunk! :)

 

3 komment

Címkék: betegség sérülés pihenés 2016 nemedzés

Rossz hírek

2016.09.15. 22:54 :: Sz.Lacc

Nagy valószínűség szerint az idei maratoni megmérettetésem sérülés miatt elmarad. :-(

Pont két hete a hosszú futásomkor kezdődött a baj, ami azóta is tart, javulni nem igen javul. Már kisebb terhelésre is a bal térdem elülső rész erősen fáj, gyakorlatilag dombon fel vagy lefutni alig tudok, síkon még csak-csak megy ugyan, de jelenleg 10km-t sem tudok megtenni.

Jó lenne, ha legalább tudnék egy konkrét okot mondani, de sajnos még azt sem, valószínűleg több kisebb probléma válthatta ki...
- a régi futócipőmet még tavaly tavasszal vettem, bőven 1000km-t tettem azóta bele. Már két hónapja terveztem a cseréjét, de csak halogattam... Nem kellett volna.
- bár a sérülés pont egy lazább hét után történt, de a futások többsége (főként a hosszúk) terepen és egyenletlen talajon volt. A sérülés előtt napon is rossz földúton futottam 14km-t, és a sérüléskor rossz útvonalat választottam, egy forgalmas mellékúton az út széllén, meg félig az árokban kellett mennem kilométereket. Folyamatosan figyelnem kellett a forgalomra, zavart nagyon, ideges voltam magamra, hogy miért arra mentem. (mellékesen ez a hivatalos kék túraútvonal Tapolca - Szigliget szakaszán volt. No komment...)
- már előző nap is szúrt kicsit a térdem, és indulás előtti reggelre sem múlt el. Jobban kellett volna a jelekre figyelnem és talán pár nap pihenővel gyorsan túl lettem volna rajta.

Hogy valami jót is mondjak, vettem magamnak egy új csukát, az Asics Kayano 23-at. Nagyon tetszik, könnyű, és érzetre nem túl puha mégis jó csillapítású, köszönhetően az új csodatechnológiának! :-) Hosszú futásokra vettem, de ezek eddig elmaradtak sajnos...


20160908_095421.jpgÚj futócipő fehér zoknival
Modern art-kompozíció

20160908_095303.jpgÚj futócipő fehér zoknival ÉS szőrös lábbal
Neo art-kompozíció

Tervem a következő: ha valami csoda folytán a hétvégéig rendbejön a térdem, és legalább 23-25km megy, akkor még van két hétvégém hosszúkat futni és akkor októberben egy laza 6perces maratonnal próbálkozok. Erre esély kb. 10%
Keresek novemberre egy maratont és ha addig rendbe jön a térdem, akkor megyek. 40% esélyt látok
Jövő évet mindjárt a 42km lefutásával kezdem, valamikor január-március körül. 80% esély.

Ez van... :-(

3 komment

Címkék: verseny sérülés maraton pihenés 2016

Lost an found

2016.08.17. 15:38 :: Sz.Lacc

Még mindíg nem tűntem el teljesen, de a család-munka-futás mellett nagyon kevés időm jut itt élményeket megosztani. :-(

Pedig szerettem volna írni a Sopron Trail-ről is, ami idáig a legjobb futóverseny volt, amin részt vettem. Erdő, sár, 800m szint és egy szuper szervezés kellett mindehez. Pár képet csináltam telefonommal, legalább azokat majd feltöltöm ide...

Voltam a Győr-Lipót versenyen is (26km). A lehető legborzasztóbb nyári futóidő volt. Eső, meleg, pára, nap kombinációja. Valami elképesztően elemésztette az energiáimat a végére. Régen voltam ennyire kikészülve utána, még jó hogy eljött apukám szurkolni és nem kellett visszafelé buszoznom Győrig.
Amúgy a szervezés itt is kiválló volt, 4-5km-ént frissitőpont, a cél a lipóti termálban volt, a nevezésben egy fürdőzés is benne volt (meg póló, érem és egy tál gulyásleves is!)

Egyre biztosabb az október 9-i, müncheni maraton. Bár ilyen melegben a futás nagyon megterhel, de próbálok rendesen készülni rá...

Szóval még élek és futok! :-)

4 komment

Címkék: edzés verseny kánikula összefoglalás 2016 Sopron

Még élek...

2016.04.19. 15:57 :: Sz.Lacc

csak az van, hogy januárban és februárban kevés értékelhető futásom volt. Talán 160km-t hoztam össze a két hónap alatt. Erről meg posztot írni ugye nehéz.
Márciusban aztán javult a helyzet, és heti két futással azért már egy tisztességes 150km-t tettem meg. Április is hasonlóan jól alakul egyenlőre.

Ami igazán hiányzott az év első felében, az a motiváció egy versenyre. Konkrét nagy célom idénre (még) nincs, és a szokásos "rutinversenyek" már nem tudtak annyira motiválni. Szerencsére idő közben találtam magamnak egy két olyan versenyt, amit várok és szívesen is készülök rá!

1. Ingolstadt FM. Már nem is tudom hányadszor... Szeretem, mert ismerem, de a tavalyi időmet megközelíteni nem fogom (1:44:5x), így inkább csak rutinból tolom majd végig. Egy 1:50 körüli idővel elégedett lennék...

2. Májusban káli futás, illetve Keszthely félmaraton. Káli futás jó móka lesz (ha tudok menni), hangulatos verseny, és talán újra találkozok Róka és Miki futóblogtársakkal is.
Keszthelyre is inkább csak a rutin visz (ha visz). Mondhatni, egy emlékfutás a tavalyi maratonom tiszteletére... :-)

3. Az igazi motivációt a juniusi soproni terepfutás adja most. http://soprontrail.hu/index.php Nem apróztam el, mindjárt a 25km-es távra neveztem (800m szinttel). :-) Gyönyörű táj, csodás erdő, mindez a szülővárosomban, hát ezt nem hagyhatom ki!

Ennek örömére voltam is egy terepszemlén az egyik hétvégén
sopron_terep.JPG

Meglepődve tapasztaltam, hogy az erdőben mindenhol szépen kitáblázott utak és ösvények. Sok helyen térkép, azokon a túraútvonalak (télen melyik használható sífutásra!) pontosan jelölve. Az elmúlt években rendszeresen futottam itt és most szembetűnő volt, mennyit fejlődött a soproni erdő ezen a téren.
(pl. a tolvalyárokból felfelé van egy nagyon meredek szakasz, ahol szépen kiépített biztosító kötél segíti a túrázókat. Plussz a természet ajándéka, hogy az elején van mindjárt forrás is, így a frissítés is megoldott! Pazar.)
Csak ajánlani tudom mindenkinek a környéket, aki szereti a kirándulást és/vagy a terepfutást!

Tavaszra és versenyre fel, illetve ahogy azt hagyományosan Sopronban mondják: Jó szerencsét!

3 komment

Címkék: terv félmaraton 2016 Sopron nemedzés

2015

2016.01.21. 12:25 :: Sz.Lacc

Egy igazán sikeres évet zártam tavaly:

- első maratonomat futottam, számomra több, mint elfogadható idővel. 3:51:38 Nagy csoda nincs a háttérben, rendszeres és tervszerű felkészülés a titka. Röviden: heti 3 futás, egy intervall edzés (7-12km), egy hosszú futás (végén 32-34km), és közben egy lazább közepes futás (14-16km).
http://fusslaci.blog.hu/2015/05/27/meg_lett_az_elso

kkm_mar.JPG

- Ingolstadt félmaraton PB 1:44:45 Nem tudatosan tervezett, de ideális időjárás volt és jól ment a futás. Hozadéka a fent leírt edzéseknek.

ing-hm.JPG

- az évben összesen 1773,7 km-t futottam, ez kb. 180.000 kalória elégetését jelenti. Nem csoda, hogy egy év alatt 8-9 kg-ot is fogytam. Mindezt 163:12:07 alatt tettem meg. Ez majdnem teljes 7 nap.

- legdurvább hónapom az április volt. 230 km-t teljesítettem. Hónap kezdetén mindjárt a kedven "versenyemen" indultam, a Velencei tó körön

velence_to-2015.JPG

- Sajnos az évben kétszer is estem. A januári komolyabb volt, akkor mentő, sürgősségi és varrás lett az esetből (egyik legolvasottabb posztom lett. Úgy látszik az olvasóknak vér kell!). :-)
Másodszor októberben sikerült a cipőfűzőmbe elesni. Az nem lett olyan komoly, inkább alattomos kis térdsérülés lett belőle. :-(

Pár érdekfeszítő statisztikai adat a blogomról:
- a legtöbb lapletöltésem 02.01-én volt, szám szerint 56
- legolvasottabb bejegyzésem 2015-ben, a véres "Na ez durva lett". 77-en olvasták és látták egy csúnya elcsúszásom eredményét. Remélem mindenki tanult az én hülyeségemből és havas, jeges úton óvatosabban halad.
- olvasóim 87%-a Windows-t használ, 47%-a Chome-on olvas és ami évek óta változatlan: 50-50% a 24 és 32bites színmélység aránya. Mindenki megnyugodhat, itt folytatódik a kiélezett verseny... :-)

2016-ban Münchenben szeretnék egy hasonlóan sikeres maratont futni. Felkészülést áprilisban kezdeném, addig meg próbálom a mostani edzettségemet tartani és élvezni a téli futásokat.

7 komment

Címkék: edzés terv összefoglalás félmaraton 2015 PB Ingolstadt

Zalán futás(a)

2016.01.05. 11:05 :: Sz.Lacc

December 29-én már az év utolsó futását tervezgettem otthon, mikor Facebook-on beleakadtam egy 31-i "erős terepfélmaraton" (24km) versenybe, Zalaegerszegen (Mountain Man Marathon). Rövid gondolkodás, egyeztetés után meg is lett az elhatározás, hogy ezzel a versennyel zárom az évet. A táv és a helyszín is ideális a jelenlegi felkészültségemhez, amúgy sem terveztem vad menetet, inkább élveztem a futást.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny tél hideg összefoglalás 2015 Zalaegerszeg

Ünnepek

2015.12.26. 23:41 :: Sz.Lacc

Boldog karit és BUÉK mindenkinek!
:-)

Szólj hozzá!

Címkék: tél pihenés 2015