Miről is szól?

Gondolatok futóedzésről, versenyről. Csak úgy, éppen ami jön.

Friss topikok

Címkék

2013 (1) 2014 (12) 2015 (13) 2016 (6) 2017 (2) Agárd (1) Bemutatkozás (4) Bestof (1) betegség (3) edzés (29) félmaraton (11) futóruha (4) Garmin 10 (1) Garmin 405 (1) hideg (4) ikea (1) Ingolstadt (4) játék (1) kánikula (4) Keszthely (1) kettlebell (1) KKM (1) kütyü (1) laktát (1) maraton (3) nemedzés (5) összefoglalás (13) ősz (1) PB (4) pihenés (7) salomon (1) semmi (5) sérülés (6) Sopron (5) speedcross4 (1) tél (9) terv (14) teszt (1) Trail (1) verseny (22) Zalaegerszeg (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc

(terep)futós blog ajánló

2017.08.03. 10:51 :: Sz.Lacc

Mert vannak még páran, akik nem (csak) a fb-on posztolnak! :)

http://siksagrolahegyre.blog.hu/

1 komment

Sopron trail 2017

2017.06.21. 12:24 :: Sz.Lacc

Hétvégén megvolt ez a verseny is és bár a felkészülésem a lehető legrosszabban alakul az elmúlt hetekben, nagyon örülök, hogy elindultam és végig is mentem.

Az előzményekről röviden: májusban egy hanyag öltözködés miatt először a hátam kapott huzatot, majd pár napra rá lázasan teljesen kidőltem. Gyakrolatilag már ez elvett két fontos hetet a felkészülésből, de ehhez hozzájött még egy térdsérülés is. Hetekig nem értettem, mi okozta ezt, míg a minap eszembe jutott, hogy még betegen rettenetesen bevertem a térdem a kerti asztalba. Akkor ugyan úgy tűnt, nem komoly a baj, de mikor 1-2 hétre rá újra futni akartam, nagyon fájt... :( Folyamatosan borogattam, kentem, de alig-alig javult.

Ilyen előzmények után jött el a várva várt hétvége, ami nem csak a futásról szólt, hanem Róka és felesége érkezett hozzánk Sopronba. Pénteken laza városnézés és fröccsözés, szombaton pedig a szomszédos Schneeberget másztuk meg.
A túra a spontán tervezés ellenére remekül sikerült: nehéz, de remek útvonalon túráztunk 3-4órát. Utána a közeli faluban ittunk egy kávét és ettünk egy remek sütit is. De hogy biztos legyen a szénhidrát utánpótlás, hazafelé még megálltung Mattersburgban egy Schnitzel-re is. 
Tulajdonképpen egy szombat délutánba belesürítettük az osztrák életérzést: hegyi túrázás, kávé sütivel, Schnitzel almdudlerrel. :) Remek volt ez a nap (is).

Vasárnap reggel 9kor rajtoltunk. Mivel előző nap nem volt semmi extra fájás a térdemben, gondoltam elindulok. Ha meg nagyon nem megy, akkor az 5. km-nél vissza tudok térni a célhoz.
A startnál megláttuk Rókával Józsa Gábor olimpikon maratonistát, akkor már sejtettük, hogy ki nyeri az idei versenyt. Nem tévedtünk... :) (1:51-et futott ő)
Az első km-ek tapasztalata alapján a dombokat és egyeneseket meg tudtam futni, az erősebb lejtőkön sétáltam (bicegtem) csak. Pontosan az ellenkezője a terepfutás legalapvetőbb szabályának, de úgy ment. :)
Mindenesetre így semmiféle célidő-elvárás nem volt magammal szemben, élveztem a versenyt, a tájat, az időt (tökéletes volt). 
A szervezés szerintem remek volt, a befutónál kérdezték is, hogy hogyan éreztem magam, milyen volt a pálya. Mondtam, hogy nagyon tetszett, csak hiányzott a tavalyi dagonyázás... :D

A hivatalos időm: 3:18:09 lett, de mint írtam, itt most a teljesítés volt a célom, és nagyon örülök, hogy sikerült végigmennem. :)
Róka 2:37-et ment. (tátrateával szerintem picit jobb lett volna, de mindegy...) :D

Az új salomon terepcsukámat is itt próbáltam hosszabban először: az útvonal jó részén igazából nem lett volna szükség rá, mégis jó volt benne futni, az utolsó 5-6km-en éreztem, hogy ebben nincs párnázás és csillapítás. Szoknom kell majd a 20km feletti távokat benne.

Itt olvashatjátok Róka beszámolóját a hétvégéről, illetve a versenyről: http://hosszutav.blog.hu/2017/06/19/sopron_trail_megdobbento_ez_szinte_vegig_lejto

Pár fotó a versenyről:

20170618_085230.jpgEgyedüli az országban: templom és kocsma egy épületben

20170618_103837a.jpgFutok :)

20170618_105610.jpgEreszkedés a Tolvaj árokban

20170618_121255.jpgUtolsó km-ek

Tevem egyenlőre nincs a továbbiakra, most megvárom, hogy a térdem rendbe jöjjön. Az idei maratonról már hónapokkal ezelőtt lemondtam, nincs kedvem emiatt stresszelni magam. :) Élezni akarom a futásokat, nem km-t hajszolni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: verseny sérülés 2017 összefoglalás Sopron Trail

Salomon speedcross 4 teszt

2017.05.04. 15:31 :: Sz.Lacc

Hosszú hallgatás után egy cipőteszttel jelentkezek. Előre jelzem, hogy ez az első ilyen terepcipőm, illetve az értékelés szubjektív, most futottam vele az első 9km-t. :)

Régóta kokettáltam már egy ilyesféle cipővel, de valahogy soha nem jutottam el addig, hogy próbáljak is egyet. Múlt héten azonban betévedtem egy Hervis üzletbe, és volt a Salomon speedcross 4 cipője. Elsőre feltűnt, hogy a cipő nagyon keskeny, az én vékony lábfejemre nagyon jó. Soha nem próbáltam ilyen cipőt, ami ennyire tudott oldalt is tartani, és nem kell a cipőfűzőt gyűrődésig húzni. Nagy jó pont részemről! :)
Méretben a sima futócipőkhöz képest egy számmal kisebb lett jó (46-os). Érdekes, hogy az utcai cipőknél a 45-ös passzol, a futóknál a 47-es.

Hosszú hezitálás után ott akkor nem vettem meg a cipőt, leginkább az ára volt borsos a netes rendeléshez képest. Nem szeretek ilyet csinálni, de a közel 10.000 Ft-os árkülönbözet túl sok volt, így maradt a rendelés...

Tegnap megérkezett a cipőm, ma pedig megvolt az első tesztfutásom. Ami ebben az egy órában tapasztaltam.
(1 - értékelhetetlen, 2 - rossz, 3 - vállalható, 4 - hozza az elvárhatót, 5 - meglepően jó/kimagasló)

-Aszfalt: a cipőt úgy képzeltem el, mint egy biciklis cipő és egy hegymászó cipő keverékét. Nagyon keménynek. De meglepődtem. A cipő remekül szerepelt a betonon. Puha volt, nem kopogott, erősen tapadt. Erre nem számítottam. Nem mondtom, egy félmaratont talán nem, de amíg az ember a terepre ér, simán el lehet futni benne. Olyan, mint ha azt mondaná a cipő: ok, ez nem az én igazi terepem, de muszájból hozom ezt is!
Értékelés aszfalton: 5

- Kemény, döngölt földút: Talán a leggyengébben itt szerepelt a cipő. A terepes adottságai itt nem jönnek ki, viszont a talajra kemény, döcögős. Ilyen útra inkább vennék egy jobban párnázott sima futócipőt. 
Értékelés: 3

- Durva köves, murvás út: Ismét jól szerepelt a csuka. A sima utcai cipőmben mindig féltettem a talpam. Ha nagyobb, hegyes kőre léptem, fájt, vagy kibicsaklott a lábam. Hála a kemény talpazatnak, illetve hogy a bütykök miatt magasabban állok, nem volt most ilyen gondom. Örülök nagyon! :)
Értékelés: 4

Nedves, sáros talaj/fű: Most sárban kevés lehetőségem volt most futni, inkább párás füvön tudtam pár száz métert menni. Negatív élményem közben nem volt, a cipő nem csúszkált, jó volt a talajfogás és mint írtam a cipő remekül tartja a lábam. Szóval ok
Értékelés: 4

A cipő kialakitásán látszik, hogy sok helyen megerősítették, anyaga erős, strapabírónak tűnik. Én nem a gtx-es változatot rendeltem, de még így is kevés nekem a cipő szellőzése.

20170503_194522.jpg

Aki ilyen cipő vásárlásán gondolkodik, ezt a típust ajánlani tudom...

3 komment

Címkék: teszt 2017 salomon speedcross4

Vége az évnek - 2016

2017.01.05. 21:02 :: Sz.Lacc

Boldog új évet mindenkinek. Mi mással is lehetne kezdeni egy újévi posztot, mint egy óévi összefoglalóval, hát lássuk mi történt az előző év 366 napján.

Visszagondolva a következők jutnak hirtlen eszembe: kínlódás, erölködés, motiválatlanság. Azért nem drámai a helyzet, de kevés pozitív (futó)emlékem van az évből.

Január - február: kevés futás, azt is csak immel-ámmal.
március - április: felkészülés az Ingolstadt fm-ra. Ott egy tisztes helytállás (1:50)
május: szenvedős Káli futás. Mégis legyőzöm Rókát! :D (csak az objektivitás véget: ő diszkvalifikálta magát, így a kb. 2órás időmmel is "győztem")
Június: az év üditő színfoltja, a Sopron Trail. 26km 2:51 Egy őrült futás bokáig sárban, dombon fel és le, patakon át, kilátóra fel, de csodás útvonalon, vidám hangulatban, remek szervezéssel. Idén is nagyon szeretnék rá menni...
Július: Győr-Lipót futás. Az időjárási körülményekhez képest okés volt, az utolsó 6km-en meghaltam.
Augusztus: felkészülés az októberi maratonra. Szenvedek a hőségtől, de bíztam benne, hogy az majd a versenyen kifizetődik.
Szeptember - november: sérülés a bal térdemben. Buktam a maratont. Novembertől kettlebell edzésre járok. Jót tesz a hátamnak.
December: újra kezdek futni, de nem sokáig, mert a hónap közepétől januárig folyamatosan beteg vagyok.

Itt tartok most. A helyzet szar, de nem reménytelen. Legalább lesz ismét honnan fejlődnöm. :) Tény, hogy kislányom születése óta nehezebb betervezni a rendszeres futásokat, illetve 2015 óta rengeteg dolog változott az életünkben.
Mindenesetre szeretném bebizonyítani (magamnak), hogy a keszthelyi maraton lefutásan nem csak a véletlen műve volt. Azt hiszem ehhez idén sokkal tervezettebben és tudatosabban kell felkészülnöm, pont a szűkös lehetőségek véget.

Tervem 2017-re:
- április Ingolstadt fm, csak a szokás véget
- június: Sopron Trail nagyon, de nagyon mennék oda
- október: maraton?????

Pár adat a blogomról is:
- a legolvasottabb bejegyzésem a jan. 5-i, zalai futásról szólt. Bevallom, itt kicsit "csaltam", és a posztot elküldtem a szervezőknek, akik azt kedvesen belinkelték a honlapjukra. Így jött össze 166 olvasó. (kb. ennyi teljes éves megtekintésem minden más posztra)
- arany tasztatúra díjasom továbbra is Róka. A következő találkozáskor kap tőlem egy citromos sört... :D
- és ami mindenkit lázban tart így év végén: a böngészők színmélysége továbbra is fej-fej mellett halad. 50-50% a 24 és a 32bitnek. :)

Hajrá sporttársak, előre ebben az új évben is!

 

4 komment

Újra egészségesen

2016.11.30. 10:53 :: Sz.Lacc

Csak egy rövid posztban akarok beszámolni róla, hogy a bal térdem újra rendben van. Az MRT nem mutatott semmi szervi elváltozást szerencsére, így két lehetőségem maradt: vagy egy ultrahangos, gyógytornás kezelésen veszek részt, vagy kapok három injekciót a térdembe (tulajdonképpen a térd felett lévő három izomba kaptam...). Én az utóbbit választottam, ami bár fájdalmasabb, de gyorsabb és drasztikusabb megoldás volt.
Három napig nagyon nehezen jártam, de utána már éreztem, hogy javul a térdem és terhelés hatására sincs már a régi fájdalmam.
Első futásom egy héttel később fergeteges eredményt hozott, a régi szendvedés elmúlt, mozgásom légies és könnyed. :)
Helyette van borzalmas futóteljesítmény. 10km 1óra alatt. Érzésre max. 13-15km menne most. Nem is tudom, mikor voltam ilyen gyenge. De pozitív vagyok, mert ezen lehet ismét javítani, remek kihívás a következő évre! :)

Tervem, hogy januárig a kettlebel edzésre koncentrálok heti kétszer, és hétvégén csak lazábbakat futok. Nem mondom, nagyon van mit javítani a hátizomzatomon...

Ezt a képet pedig most találtam neten, mikor kerestem a Sopron Trail 2017 pontos dátumát. Készült még júniusban, start előtt pár perccel. Melegítés képpen térerőt kerestem... :D
27699371301_ae29eae209_o.jpg

De van bizonyíték, hogy futottam is! :D
27748310431_5e2d335e57_o.jpg

Update!! Rókának a bizonyíték, hogy tudok (nagyjából) szépen is talpközépre érkezni. Ha akarok. :)

27211948214_31fe14306c_o.jpg

6 komment

Címkék: sérülés terv 2016 Sopron

Új utakon

2016.10.31. 10:14 :: Sz.Lacc

A térdem valamiféle minimális javulást ugyan mutat, de érzésem szerint a gyógyulás még hónapokig fog tartani. Mondhatni, a 2016-os év számomra lezárult. :(

De hogy a következő hónapok ne tv előtt üléssel és tespedéssel teljenek (pedig...), kitaláltam, hogy elmegyek egy kettlebell edzésre. Pontosabban jelentkeztem egy 10hetes kezdő tanfolyamra, ami november 7-én indul, heti két alkalommal.
Amiért ezt választottam:
- Úszni még mindíg nem szeretek. Edzőtermi bohóckodás (pár hónapig lejárni gyúrni) részemről felejtős.
- Régóta szerettem volna a felsőtestem valamennyire erösíteni, elsődlegesen a hátfájás és a futás véget. Tudom, hogy ez nagyon fontos, mégsem fordítottam eddig rá kellő időt.
- A szervező nagyon szimpatikus, nem ígérget minden hülyeséget (4hét 10kiló fogyás, vagy ilyesmi...). Felmérik a jelenlegi állapotom, képes vagyok-e a programot végigcsinálni (remélem igen...) és a gyengébb pontokat fokozatosan erősíteni. Megtanítják a kettlebell alapgyakorlatokat helyesen elvégezni.

Bízok benne, hogy a 10. hét végére kicsit fittebb leszek kevesebb hátfájással, erősebb törzsizommal. És hogy januárra már a futás is ismét fájdalom nélkül fog menni... :)

3 komment

Címkék: edzés sérülés kettlebell terv 2016

Vizsgálat

2016.10.08. 19:05 :: Sz.Lacc

A héten csütörtökön voltam orthopédián és másfél óra várakozás után be is jutottam a dokihoz. Előző nap kolléga említette, hogy vigyem el magammal a futócipőmet is, mert ha jó az orvos, akkor az lesz az első, amit elkér. Nos, az orvos jó, mert kérte a cipőt, csak én felejtettem azt otthon... :-)
Mindenesetre pikk-pakk levágta, mi lehet a probléma, és egy egyszerű vizsgálattal rá is tapintott a fájós részre. Nem esett jól... Ultrahanggal megnézte és úgy tűnik, folyadék vagy szervi elváltozás nincs. Ez jó hír. Kaptam egy inekciót a térdbe, talán az majd segíteni fog, de elküldött röntgenre is, oda majd október végén megyek. Remélem ott is minden rendben lesz.

Legérdekesebb, amit az orvos mondott: ez a sérülés pont attól jöhet ki, hogy a talp elülső felén futok. Ugyanis ilyenkor a comb felső része, illetve a térd első-felső részére van leginkább terhelve. Én meg az elmúlt egy évben pontosan ezt gyakoroltam, hogy így fussak. Ezt gondoltam jobbnak. 
Talán sok volt, talán az én súlyommal érdemes többet "hagyományos" telilappal futnom? Nem tudom. Mindenesetre érdemes ezen elgondolkodni..

Az orvos második kérdése az volt, hogy hány futócipőt használok? (leginkább 1-2őt) Mert minden cipő máshogy terheli a lábat és térdet, érdemes ezeket folyamatosan cserélgetni... Nem butaság, amit mond.

Mindenkinek jó futást a holnapi maratonon, jövőre találkozunk! :)

 

3 komment

Címkék: betegség sérülés pihenés 2016 nemedzés

Rossz hírek

2016.09.15. 22:54 :: Sz.Lacc

Nagy valószínűség szerint az idei maratoni megmérettetésem sérülés miatt elmarad. :-(

Pont két hete a hosszú futásomkor kezdődött a baj, ami azóta is tart, javulni nem igen javul. Már kisebb terhelésre is a bal térdem elülső rész erősen fáj, gyakorlatilag dombon fel vagy lefutni alig tudok, síkon még csak-csak megy ugyan, de jelenleg 10km-t sem tudok megtenni.

Jó lenne, ha legalább tudnék egy konkrét okot mondani, de sajnos még azt sem, valószínűleg több kisebb probléma válthatta ki...
- a régi futócipőmet még tavaly tavasszal vettem, bőven 1000km-t tettem azóta bele. Már két hónapja terveztem a cseréjét, de csak halogattam... Nem kellett volna.
- bár a sérülés pont egy lazább hét után történt, de a futások többsége (főként a hosszúk) terepen és egyenletlen talajon volt. A sérülés előtt napon is rossz földúton futottam 14km-t, és a sérüléskor rossz útvonalat választottam, egy forgalmas mellékúton az út széllén, meg félig az árokban kellett mennem kilométereket. Folyamatosan figyelnem kellett a forgalomra, zavart nagyon, ideges voltam magamra, hogy miért arra mentem. (mellékesen ez a hivatalos kék túraútvonal Tapolca - Szigliget szakaszán volt. No komment...)
- már előző nap is szúrt kicsit a térdem, és indulás előtti reggelre sem múlt el. Jobban kellett volna a jelekre figyelnem és talán pár nap pihenővel gyorsan túl lettem volna rajta.

Hogy valami jót is mondjak, vettem magamnak egy új csukát, az Asics Kayano 23-at. Nagyon tetszik, könnyű, és érzetre nem túl puha mégis jó csillapítású, köszönhetően az új csodatechnológiának! :-) Hosszú futásokra vettem, de ezek eddig elmaradtak sajnos...


20160908_095421.jpgÚj futócipő fehér zoknival
Modern art-kompozíció

20160908_095303.jpgÚj futócipő fehér zoknival ÉS szőrös lábbal
Neo art-kompozíció

Tervem a következő: ha valami csoda folytán a hétvégéig rendbejön a térdem, és legalább 23-25km megy, akkor még van két hétvégém hosszúkat futni és akkor októberben egy laza 6perces maratonnal próbálkozok. Erre esély kb. 10%
Keresek novemberre egy maratont és ha addig rendbe jön a térdem, akkor megyek. 40% esélyt látok
Jövő évet mindjárt a 42km lefutásával kezdem, valamikor január-március körül. 80% esély.

Ez van... :-(

3 komment

Címkék: verseny sérülés maraton pihenés 2016

Lost an found

2016.08.17. 15:38 :: Sz.Lacc

Még mindíg nem tűntem el teljesen, de a család-munka-futás mellett nagyon kevés időm jut itt élményeket megosztani. :-(

Pedig szerettem volna írni a Sopron Trail-ről is, ami idáig a legjobb futóverseny volt, amin részt vettem. Erdő, sár, 800m szint és egy szuper szervezés kellett mindehez. Pár képet csináltam telefonommal, legalább azokat majd feltöltöm ide...

Voltam a Győr-Lipót versenyen is (26km). A lehető legborzasztóbb nyári futóidő volt. Eső, meleg, pára, nap kombinációja. Valami elképesztően elemésztette az energiáimat a végére. Régen voltam ennyire kikészülve utána, még jó hogy eljött apukám szurkolni és nem kellett visszafelé buszoznom Győrig.
Amúgy a szervezés itt is kiválló volt, 4-5km-ént frissitőpont, a cél a lipóti termálban volt, a nevezésben egy fürdőzés is benne volt (meg póló, érem és egy tál gulyásleves is!)

Egyre biztosabb az október 9-i, müncheni maraton. Bár ilyen melegben a futás nagyon megterhel, de próbálok rendesen készülni rá...

Szóval még élek és futok! :-)

4 komment

Címkék: edzés verseny kánikula összefoglalás 2016 Sopron

Még élek...

2016.04.19. 15:57 :: Sz.Lacc

csak az van, hogy januárban és februárban kevés értékelhető futásom volt. Talán 160km-t hoztam össze a két hónap alatt. Erről meg posztot írni ugye nehéz.
Márciusban aztán javult a helyzet, és heti két futással azért már egy tisztességes 150km-t tettem meg. Április is hasonlóan jól alakul egyenlőre.

Ami igazán hiányzott az év első felében, az a motiváció egy versenyre. Konkrét nagy célom idénre (még) nincs, és a szokásos "rutinversenyek" már nem tudtak annyira motiválni. Szerencsére idő közben találtam magamnak egy két olyan versenyt, amit várok és szívesen is készülök rá!

1. Ingolstadt FM. Már nem is tudom hányadszor... Szeretem, mert ismerem, de a tavalyi időmet megközelíteni nem fogom (1:44:5x), így inkább csak rutinból tolom majd végig. Egy 1:50 körüli idővel elégedett lennék...

2. Májusban káli futás, illetve Keszthely félmaraton. Káli futás jó móka lesz (ha tudok menni), hangulatos verseny, és talán újra találkozok Róka és Miki futóblogtársakkal is.
Keszthelyre is inkább csak a rutin visz (ha visz). Mondhatni, egy emlékfutás a tavalyi maratonom tiszteletére... :-)

3. Az igazi motivációt a juniusi soproni terepfutás adja most. http://soprontrail.hu/index.php Nem apróztam el, mindjárt a 25km-es távra neveztem (800m szinttel). :-) Gyönyörű táj, csodás erdő, mindez a szülővárosomban, hát ezt nem hagyhatom ki!

Ennek örömére voltam is egy terepszemlén az egyik hétvégén
sopron_terep.JPG

Meglepődve tapasztaltam, hogy az erdőben mindenhol szépen kitáblázott utak és ösvények. Sok helyen térkép, azokon a túraútvonalak (télen melyik használható sífutásra!) pontosan jelölve. Az elmúlt években rendszeresen futottam itt és most szembetűnő volt, mennyit fejlődött a soproni erdő ezen a téren.
(pl. a tolvalyárokból felfelé van egy nagyon meredek szakasz, ahol szépen kiépített biztosító kötél segíti a túrázókat. Plussz a természet ajándéka, hogy az elején van mindjárt forrás is, így a frissítés is megoldott! Pazar.)
Csak ajánlani tudom mindenkinek a környéket, aki szereti a kirándulást és/vagy a terepfutást!

Tavaszra és versenyre fel, illetve ahogy azt hagyományosan Sopronban mondják: Jó szerencsét!

3 komment

Címkék: terv félmaraton 2016 Sopron nemedzés